13 maart 2021

Motie ander lotingssysteem sociale huurwoningen aangenomen

Allereerst is de PvdA verheugd dat we eindelijk van het lotingssysteem afstappen en overgaan op een systeem o.b.v. inschrijfduur.
Toen we twee jaar geleden dat al wilden voorstellen werd ons gezegd dat er eerst schaarste moest worden aangetoond.
Dat is nu o.a. door het rapport van Companen aangetoond.

Nu de huisvestingsverordening moet worden aangepast hebben we een eenmalige kans om de achterstand van inwoners van Soest, om aan een betaalbare huurwoning te komen, in te halen.
Een grote achterstand, want de afgelopen jaren ging nog niet de helft van de vrijkomende sociale huurwoningen naar Soesters (47, 39, 45%). In andere gemeenten van onze regio zijn die percentages aanmerkelijk hoger. In Amersfoort bijvoorbeeld boven de 70%.
Een derde van de vrijkomende woningen ging overigens naar mensen van BUITEN de regio.
En dat terwijl onze jongeren, onze starters, onze gezinnen met kinderen en onze ouderen het liefst in Soest blijven wonen.
Dat dit ook zo gevoeld wordt moge blijken uit de noodkreet die in december in deze raad is uitgesproken door dhr. Amhaloual en twee weken geleden nog door dhr. Baskaya names de Actiegroep Eerlijk Huren in Soest. En ook door het schrijven van de COSBO, een van de grootste maatschappelijke organisaties in onze gemeente.
Er is voor Soesters niet alleen een grote achterstand ontstaan bij de toewijzing van woningen, er is ook een groot onderliggend probleem. We hebben in Soest gewoon te weinig betaalbare woningen en op heel korte termijn ook geen oplevering van grote bouwlocaties. Maar dat is een probleem dat wij op een andere manier moeten zien op te lossen.
De achterstand van Soesters kunnen we hopelijk mede oplossen met de mogelijkheden die de wetgever ons biedt in de vorm van artikel 8.1 en 8.2 van de huisvestingsverordening. En ook andere gemeenten hebben daarvan gebruikt gemaakt.
De motie wordt behalve door PvdA en POS mede ingediend door GGS, CDA, LAS, Burgerbelangen Soest-Soesterberg en Soest 2002.
En hiermee hopen we in de komende 3 jaar, los van andere maatregelen, een paar honderd Soesters extra de mogelijkheid te geven om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning in Soest.

Ad Witlox, fractievoorzitter PvdA Soest