26 juni 2021

Komt plan de Meent wel tegemoet aan de woningbehoefte van de inwoners van Soest? Pvda stelt vragen

1. In diverse publicaties (Soester courant; Gooi en Eemlander) is aandacht besteed aan de vraag wie de juridisch en feitelijk (kadastrale) eigenaar van het betreffende gebied Jachthuislaan/Koninginnelaan is. Kan het college toelichten hoe de formele juridische situatie is?
2. Heeft die feitelijke en formele situatie gevolgen voor het door de gemeente gevestigde voorkeursrecht?
3. In de stukken op grond waarvan de raad in februari heeft besloten tot het vestigen van het voorkeursrecht is aangegeven wie in oktober 2020 de eigenaren/rechthebbenden waren. Dat was niet de firma Heijmans. Kan het college aangeven waarom er dan wel al, zoals in de betreffende mail van mei aangegeven, van december 2020 tot februari 2021 met de firma Heijmans is gesproken over de ontwikkeling van een plan, zelfs tijdens de periode waarin het voorstel aan de Raad om het voorkeursrecht te vestigen in behandeling was?
4. Waarom maakte die informatie geen onderdeel uit van de informatie die aan de Raad is gegeven ter onderbouwing van het besluit om voorkeursrecht te vestigen?
5. Is er na oktober 2020 nog een verandering geweest m.b.t. de eigenaren/rechthebbenden?
6. Welke gevolgen heeft het voeren van deze gesprekken met Heijmans voor de uitoefening van het voorkeursrecht? Zijn er op dit punt afspraken gemaakt met Heijmans en zo ja welke?
7. Kan meer specifiek worden aangegeven welke onderdelen van het masterplan wonen in de gesprekken met Heijmans zijn meegenomen en hoe deze meewegen in de oordeelsvorming over plannen?
8. Wordt ook met andere potentiële ontwikkelaars gesproken over plannen voor de invulling van het betreffende gebied, zodat een keuze mogelijk is welk plan het beste aansluit bij de prioriteiten ten aanzien van bouwen en wonen?

De achtergrond van deze vragen is dat de PvdA zich zorgen maakt of het uitgewerkt plan voor het gebied Jachthuislaan/Koninginnelaan wel in voldoende mate tegemoet komt aan de feitelijke woningbehoefte van onze inwoners, met betrekking tot sociale huur, betaalbaar wonen, woningen voor starters en (zorg)woningen voor ouderen.